Corina Revnic

In viata, nu este suficient sa mergi,trebuie sa mergi inainte…

Prima oara când m-am auzit ca într-un ecou spunandu-i lui Luca că pe vremea mea nu aveam aia și aia și aia m-am îngrozit!!!!Scurt!!!! O auzisem pe mama, care de mica îmi spunea că ei nu au avut și nu au visat macar la ceea ce generația mea avea:libertate,pretenții, niste cărămizi de telefoane mobile cu care puteai lejer sa spargi capul cuiva,internet(a se citi internet, nici nu știam cu ce se mănâncă, așteptam ore in sir sa se conecteze fixul la rețea,nu patreceam ore întregi dând like-uri pe tik-tok), haine cat sa ți le schimbi o lună intreaga( se referea la cele vechi căci niciodată nu vroia sa arunce nimic și nici acum nu vrea-in rest îmi cumpărăm haine noi că toți copiii:de Crăciun, de Paste și la inceputul anului scolar.) Pai daca mama mea se simțea depășită de lucrurile pe care generația anilor 90 le avea,cum credeți că se simte acum,fata în față cu generația X? Ei bine,s-a împrietenit cu tehnologia….
Când i-am povestit lui Luca că eu la vârsta lui nu aveam telefon și nici internet m-a întrebat îngrozit eu cum îmi petreceam atunci timpul liber????! I- am povestit mândră de vacantele de vara la tara, unele din cele mai frumoase amintiri din copilăria mea,de ieșitul afara și jocurile noastre, i-am povestit cum citeam ore in sir, cum îmi plăcea să aștern pe o foaie alba de hârtie versuri sau compuneri, eram atât de fericită când mama îmi cumpără cate o revistă și citeam despre formația mea preferata sau un album nou apărut pe care îl ascultam iar și iar până îi epuizam pe ai mei, iar restul timpului mi-l petreceam învățând pentru școală. Nu i s-au părut nimic amuzant din ceea ce făceam eu și nu reușește să înțeleagă cum am trăit noi așa.privati de libertatea pe care ei au cunoscut-o sub numele de internet.
Tehnologia ne-a oferit sansa să creștem,sa ne dezvoltam, sa avem la îndemână atâtea lucruri noi, sa putem tine legătură cu oameni care altfel s-ar fi pierdut in amintiri, sa ne dorim mai mult de la noi,sa ne perfecționăm în ceea ce ne place, de a afla o grămadă de lucruri noi și neșansa de a fi manipulați de un ecran, de jocuri foarte agresive și de lucruri superficiale.
Când Luca era mic, vorbeam cu o clienta despre băiețelul ei de clasa a doua care primise cadou de ziua lui un telefon. Mi s-a părut atât de devreme că un copil sa aibă telefon la 8 ani și mi-am arătat îngrijorarea față de acest lucru spunandu-i că eu lui Luca ii voi lua telefon când va fi mai mare de atât și capabil să folosească tehnologia in favoarea lui,nu doar pentru jocuri.A ras ironic și mi-a spus că vom mai sta de vorbă peste niste ani,când Luca va merge la școală și toți copiii în jurul lui vor vorbi despre YouTube și Minecraft sau altele asemănătoare,iar el va sta, marginalizat,într-un colț căci nu va avea ce să vorbească cu ei pentru că mama lui nu este de acord cu telefonul de la vârste așa mici și cum atunci când va veni acasă supărat și sursa supărării lui va fi tocmai acel telefon pe care nu îl are, sa îi spun eu ei cum am rezistat și vom sti atunci că ea a greșit și eu am reușit mai mult că mama pentru copilul meu.Ei bine,nu am reușit nici până în clasa a doua să îmi păstrez gândirea asta sănătoasă și Luca are și telefon și consola și de toate ce ii trebuie unui copil de aproape 10 ani că sa fie băgat în seamă și să aibă subiecte comune cu cei de vârsta lui.
Adevărul este că, deși nu ne convine să recunoaștem, tehnologia ne-a ușurat cu mult meseria de părinți. Neavând timp sa stam cu ei, fiind prea obosiți seara sa le citim, sa ne jucam așa cum și -ar dori, online-ul le umple timpul pe care ar trebui sa îl petreacă cu noi, chiar de la vârste din ce in ce mai mici.
Așa că dragi părinți,nu faceți că mine,nu va lansați în declarații goale când nu sunteti siguri cum veți reacționa în unele situații în decursul vieții de părinte. Ascultați atenți, cântăriți, rețineți și incercati atunci când va fi timpul, voi să faceți și mai bine!

%d bloggers like this: