Corina Revnic

In viata, nu este suficient sa mergi,trebuie sa mergi inainte…

Astăzi vă voi povesti despre decizia de a ne cumpara un acvariu.
Aveam deja un motan, răsfățatul casei,deci decizia cu peștii nu a fost una ușoară. Plus că știam de la început că un acvariu necesita timp și investiție. Soțul meu mai avusese acvariu,știam pe scurt la ce ne băgăm,sau cel puțin așa credeam.
Mutati in casa noua, cu o sufragerie generoasa, ne-a ramas jumatate de perete gol,caruia nu i-am gasit intrebuintare. Cum imi place sa cred ca ma pricep la design, mi-am manifestat dorinta de a avea un semineu,numai ca, planul mi se parea bun doar pe timpul iernii,cand atmosfera de sarbatoare ne cuprinde pe toti, iar semineul de langa brad mi se parea o idee cel putin geniala. Pe timp de vara,insa, nu imi suradea deloc ideea semineului asa ca am abandonat planul o perioada,pana cand, ajunsi intr-un magazin pentru animale,am ramas muti amandoi cand am dat cu ochii de un acvariu superb, rotund, cu multe specii de pesti. Ce sa mai, ne indragostisem…soțul meu a ținut să-mi precizeze atunci că un astfel de acvariu,pe lângă faptul că îți golește rapid buzunarul,are nevoie de mentenanta unui profesionist,nu de amatori.
Nu a trecut mult timp si mi-am dat seama ca ideea acvariului la noi acasa, pe peretele nostru gol, este una geniala chiar și la nivel de amator. Indeplinea toate conditiile, sotul meu isi dorea foarte mult sa aiba iar acvariu, pe care il abandonase atunci cand am fost nevoiti sa ne tot mutam,de colo colo.
Fiecare dintre noi si-a facut planul lui in minte: ce fel de acvariu,ce fel de pesti…pentru mine bineinteles ca important era “designul”, povestea care trebuia sa o “spuna” in interior :ochisem deja o nava care ar fi venit superb in acvariul meu….aaa,era sa uit, si neaparat trebuia sa aiba capac ca nu cumva „motanski” sa ajunga la pestisori….simplu,nu????
Cine sa se gandeasca la substrat,strat, filtru, pietris,granulatie,plante easy, CO2, ciclare, S.a.m.d.-DA, am invatat multe cuvinte noi de cand cu acvariul….
Sa trecem la planul cu pricina: sotul meu a ochit un acvariu de o suta optzeci de litri….dar cine sa se gandeasca cat inseamna o suta optzeci de litri?????-eu nu!!!! Pe mine m-a interesat daca are capac, ca doar cu asta m-a vrajit, era destul de surprins cand i-am zis ca sunt de acord sa il luam, stateam noi in drum de atatia litri,peretele e mare. Zis si facut!Am mers amandoi sa il luam. Cand am vazut la ce m-am bagat, imi venea sa fug!!! Am rabatat frumos banchetele masinii,am bagat cu greu acvariul, am mers fiecare cu grijile lui pana acasa si acolo-ia si cară, Corino, că ti-a trebuit acvariu de o suta optzeci de litri! Norocul nostru ca a incaput in lift, ghinionul nostru ca liftul merge doar pana la 7-noi stam la 8.
Am pus cu greu acvariul pe o comoda Ikea, ceva mai mica decat el si nu ne-a trebuit mult sa ne lamurim ca atunci cand va fi plin cu apa,comoda nu va tine….deci din start nu era bun planul….
Vreo doua zile ne-am tot gandit si razgandit, uitandu-ne la acvariul gol. Pana la urma sotul meu s-a hatarat sa construiasca singur un stand pentru acvariu. I-a iesit ce-i drept, foarte bine, dupa alte doua zile de nervi si munca.
Acvariu aveam, stand rezistent aveam, ce ne mai trebuia???? Pesti nu????- Gresit!!! Ne trebuia un substrat, inert de preferat, in care sa creasca plantele-calculat substratul la cei 180L ai nostri,ne trebuiau vreo 25kg de substrat plus pietrisul de deasupra necesar pentru a tine substratul,vreo 15kg parca.
-NEGRU sa fie pietrisul,te rog!. Am adaugat eu….
Apoi aveam sa aflu despre filtru, care este si el de mai multe feluri:am ales unul extern, potrivit pentru acvariul notru mare,caci si astea se clasifica in functie de putere, a urmat incalzitorul, termomentrul, plantele, solutiile pentru apa, cele pentru plante,oxigenul,luminile,furtunul pentru apa,bacteriile…PE BUNEEEE?????!-aveam impresia ca nu mai ajungem la subiectul pesti-
Cand intreg acvariul a fost pus la punct și umplut cu apă, am aflat alta bomba: “acum va trebui sa il lasam doua saptamani la ciclat apoi este gata.” La ceeeee????? “La ciclat.” Ce e cu ciclarea asta? Habar n-am. Are loc între două săptămâni și o lună,timp in care apa se limpezește și în care trebuiesc adăugate bacterii benefice in acvariu pentru că acestea sa se așeze și să formeze un mediu benefic pentru pești. Doua săptămâni am stat și eu și motanul uitandu-ne la bule cum se plimbau singure prin acvariu. Aveam și lumina,sigur că da,pentru că plantelor in caz că nu știați le trebuiesc mai multe culori de lumini.Cateodata mai strecuram și puțină mâncare,nu, nu repetam, ni s-a explicat că tot acest circuit este benefic. Apoi,după două săptămâni de asteptare ,am fost să cumpărăm pești. Ne am întors acasă in acvariul nostru imens cu doi sanitari mustaciosi, uratei,nicidecum cu peștii colorați la care visam eu. Mi s-a explicat că nu știm încă dacă este bine ciclat și decât să riscăm cu multi pești,mai bine riscăm cu ăștia doi. Îi avem și acum, s-au făcut mari și tot uratei au rămas, cu mustățile lor imense. Peste câteva zile am fost de-adevăratelea la cumpărat de pesti: ne-am întors cu Zebre, Tetra glow,Scalari, Xifo, Guppy,toți colorați frumos. Cu acvariul populat, îmi rămăsese un singur gând vaporul,pe care l-am gasit acolo unde în văzusem încă dinainte să am acvariu. Era singurul, parca pus deoparte pentru mine. Am fost atât de fericită,s-a potrivit perfect in cei 180l,căci este maaaaare.Deodata,totul a prins un alt contur.Intr-o clipa am uitat de toata munca de până atunci
După mai bine de două luni in care avem acvariu, pot să vă spun sincer, că nu mai este un moft, un design frumos, un perete plin….este mulțumire,liniște, mândrie,inspiratie…. Am creat ceva frumos,cu muncă și bani investiți,dar va spun sincer că a meritat. Suntem bunicii unor guppy frumoși, de doua ori chiar,iar mie îmi place să cred că este rezultatul unei munci bine făcute.

%d bloggers like this: